Rolgordijnen? Wat moet je weten.

Waar let je op als je rolgordijnen gaat kopen?

Rolgordijnen koop je bij wijze van spreken tegenwoordig op elke hoek van de straat. Er zijn alleen in Nederland en Vlaanderen duizenden aanbieders van deze populaire raamdecoratie. Zijn dan al deze rolgordijnen hetzelfde, of zien ze er allemaal hetzelfde uit.  Je zou zeggen dat er toch verschillen moeten zijn. Nou en of, die zijn er zeker. In dit blog lees je waaraan je kwaliteit herkent en het kaf van het koren kunt scheiden. Laten we onder de foto beginnen beginnen met de rol buis van een rolgordijn.

Tip 1: De rolbuis

Let op de rol buis. Als deze dunner dan 30 mm is, zal deze vanaf een breedte van 180 cm doorhangen. Kies liever voor een 38 of 46 mm buis. Een dikkere buis bij rolgordijnen heeft als voordeel dat vouwen van het langer op één hoogte laten hangen zichtbaar blijven. Door de grotere ronding hangt het beter uit en rolt het stabieler op.

Tip 2: Rand afwerking

Alle rolgordijnen hebben een de onderzijde een rand afwerking met een verzwaring.  Hierin kom je grote verschillen tegen die misschien wel eens tot ergernis kunnen leiden. De goedkoopste rolgordijnen hebben een gestikte zoom met daarin een plastic onder latje.  Het storende hieraan is dat het stikken gaatjes in de zoom achterlaat en als de zon op het rolgordijn schijnt, vallen deze gaatjes extra op. Een plastic onderlatje is op d eerste plaats niet bepaald milieu vriendelijk maar trekt ook nog eens gemakkelijk krom. Een metalen verzwaringslat kan eenvoudig worden gerecycled , weegt meer waardoor het doek strakker hangt en trekt niet kom.  Naast een zoom zijn er meerdere randen. Een goed overzicht vindt je bij Rolgordijn.com. De website heeft veel keuze in randen voor rolgordijnen.

Tip3: Rolgordijnen in cassette

Een rolgorijn waarvan de rol keurig in een cassette hangt, is niet alleen mooier en gemakkelijke in te passen in je inrichting.  Cassette rolgordijnen gaan langer mee. Dit komt omdat ze minder stoffig worden. Cassettes zijn er in ronde of rechthoekige vormen. Als je daar nou een een mooie onderlat bij kiest, heb je echt een mooi plaatje waarvan je jaren woonplezier kunt beleven.

Paneelgordijnen maken het verschil.

Paneelgordijnen inspiratie voor de woonkamer

Bij paneelgordijnen denk je al snel aan een eenvoudig recht lapje stof dat voor het raam hangt.  Toch komt er heel wat meer bij kijken om strakke en sfeervolle panelen aan te schaffen.  Vaak worden panelen nog van vitrage stof gemaakt. Voordeel is dat de stof eenvoudig te reinigen is. Nadeel is echter dat deze maar zelden strak hangen. Ook zijn deze altijd voorzien van een zij zoom wat het geheel er niet mooier op maakt. Tegenwoordig kunnen panelen van gestijfde stoffen ook ultrasone worden gesneden. Dat zorgt voor strakke en spanningsvrije zijkanten met als eindresultaat een compleet strak paneel.

Soorten Paneelgordijnen

Je kunt een paneelgordijn het best in de volgende categorieën opdelen;

Transparant

Dit zijn doorzichtige paneelgordijnen zoals op de foto hierboven. De transparantie kan variëren van helder tot bijna ondoorzichtig.

Semitransparant

Deze stoffen variëren van bijna ondoorzichtig tot ondoorzichtig maar wel licht doorlatend. in deze categorie zijn er eindeloos veel stoffen en kun je bijvoorbeeld ook leuke combinaties maken door de panelen van verschillende stoffen te maken. Met name bij grote wanden kan dit erg mooi zijn.

Design panelen

Bij design paneelgordijnen kan een enkel paneel uit meerdere vlakken van verschillende stoffen opgebouwd zijn. De vlakken worden af gekaderd met platte aluminium strips die voor een uiterst modern beeld zorgen. Er zijn bijvoorbeeld heel leuke combinaties mogelijk. Denk hierbij niet alleen aan verschillende kleuren, maar ook verschillende stofsoorten in één paneelgordijn. Zo kun je semi transparante paneelgordijnen voorzien van een strook transparant of zelfs van een strook duo rolgordijn stof.

Je ziet dat de strook duo rolgordijnstof de panelen mooi breekt en dat zorgt voor meer sfeer en aansluiting bij je interieur. Je kunt immers een bestaande kleur uit je inrichting doorvoeren in de panelen.  Zo creëer je sfeer en eenheid door slim gebruik te maken van de kleuren die je hebt. Wil je nog meer lezen over paneelgordijnen, lees dan ook eens dit blog  of dit verhaal

Verduisterende rolgordijnen houden de lage najaar zon goed buiten

Najaar tips

Een paar mooie verduisterende rolgordijnen houden het zonlicht goed tegen

Verduisterende rolgordijnen goed idee als raamdecoratie voor de slaapkamer
Je kent het vast wel als in het najaar de zon laag staat en het zonlicht je slaapkamer binnen schijnt. Heerlijk al dat zonlicht maar niet als je daar iedere morgen heel vroeg wakker door wordt. Gelukkig is er wat aan te doen zodat je heerlijk kunt blijven slapen zonder dat er zonlicht de slaapkamer binnenvalt. Je kunt er namelijk voor kiezen om verduisterende raamdecoratie aan te schaffen. met deze rolgordijnen blijft het lekker donker op de slaapkamer.ze houden het zonlicht goed tegen. Daarnaast zijn de rolgordijnen ook nog hele mooie raambekleding.

Verduisterende rolgordijnen zijn in verschillende kleuren leverbaar
Je denkt nu wellicht een goed idee om rolgordijnen te nemen die het donker houden op je slaapkamer maar past dat wel bij de rest van de inrichting. De gordijnen zijn net als alle andere raamdecoratie in verschillende kleuren te bestellen. Er zit altijd wel een kleur bij die de rest van je interieur past. Door dat je de rolgordijnen in verschillende kleuren en dessins kunt bestellen heb je naast het voordeel van dat het donker blijft op je slaapkamer ook gelijk mooie en functionele raambekleding.

Monteren

Hoe moet ik deze verduisterende raamdecoratie ophangen of bevestigen? Je kunt deze aan het plafond, op de muur op zelfs op het raam bevestigen. Ook voor draai-kiep ramen kun je een passende raamdecoratie vinden.
Als je eenmaal een paar mooie rolgordijnen hebt uitgekozen is het alleen nog een kwestie van de gordijnen bevestigen. Met een beetje goede uitleg kun je dit heel goed zelf doen. Als je toch wat moeite ermee hebt of je wilt het toch liever niet zelf doen dan is er ook de mogelijkheid om de verduisterende rolgordijnen door iemand anders te laten bevestigen. Als je iemand treft die hier in is gespecialiseerd is dit klusje zo geklaard.
Raamdecoratie die het zonlicht tegenhoud is een pluspunt voor je nachtrust
Met een raambekleding die ervoor zorgt dat het donker blijft op je slaapkamer en het zonlicht goed buiten houdt zorgen ervoor dat je een betere nachtrust krijgt. Omdat je dan toch net iets langer slaapt. Een pluspunt voor je broodnodige nachtrust. Nachtrust die we hard nodig hebben om uitgerust wakker te kunnen worden.

Inspiratie

Je kunt op diverse plaatsen inspiratie opdoen. Deze fabrikant (site) in raamdecoratie heeft een groot assortiment  verduisterende rolgordijnen.  Heb je schuine dakramen, dan kun je ook eens bij Velux kijken.  Voor decoratie tussen de glaslatten kijk je het best ook eens bij Stijllux., producent van het magno frame.

Welk duo rolgordijn kies ik.

Er zijn veel soorten duo rolgordijnen verkrijgbaar. Waar moet je op letten.

Als je bij Google het woord duo rolgordijn intikt dan wordt je overspoeld met zoekresultaten voor duo rolgordijnen. Maar wanneer weet je eigenlijk precies wat je koopt. Een foto is natuurlijk erg geduldig en er kunnen grote verschillen zitten in de stoffen en hardware  zoals de cassette en onder rand of het bediening mechanisme.

De werking van een duo rolgordijn

Duo rolgordijnen bestaan uit twee lagen stof waarvan één laag aan de raamzijde aan een cassette is bevestigd en aan de voorzijde op een buis waardoor als je aan het optrek mechanisme trekt het stof op de buis oprolt en en beweging komt. Het stof van een duo rolgordijn bestaat deels uit doorzichtige en deels ondoorzichtige stroken. Door deze voor elkaar door te rollen kun je tussen de stroken door kijken naar buiten of de dichte stroken vóór de transparante hangen zodat het gordijn ondoorzichtig wordt. Je kunt zo de lichtinval naar binnen of het licht van de zon perfect regelen. Ook inkijk en privacy regel je met een korte beweging aan de ketting.  Deze eigenschappen zorgen ervoor dat dit product dat ook onder de naam roljaloezie of multishade verkrijgbaar is erg populair is. Je kunt het gebruiken als vitrage en overgordijn tegelijk. Dat scheelt geld en ruimte.

De verschillen

Er zijn websites waar men de verschillen met collega’s al aangeeft zoals het verschil in cassette, buisdiameter en bediening.  Een dikke buis zorgt ervoor dat een gordijn stabieler oprolt. Ook schept deze ruimte voor een sterkere bediening. Vaak zie je heel dun en licht uitgevoerde cassettes waarbij je aan de zijkant geen sluitende eindkappen hebt. Met name bij de doe het zelf zaken tref je deze aan. Als alleen de prijs belangrijk is, kun je voor een kant en klaar product uit het schap gaan zoals bij gamma of praxis.

Als je voor maatwerk en méér kwaliteit gaat, kijk dan ook eens bij Duorolgordijn.eu. Deze website heeft verreweg de meeste mogelijkheden in duo rolgordijnen.  De verschillen met de bouwmarkt geven zij hier aan. Bij maatwerk heb je de mogelijkheid om alles naar je eigen wens samen te stellen. Het duo rolgordijn past dan altijd goed bij je inrichting.

 

IreneLouise blogt over wonen en het dagelijkse leven.

Welkom bij IreneLouise,

We zijn vernieuwd en maken een geheel nieuwe start. Hier lees je alles over wonen en decoratie, producten die het dagelijkse leven op dit gebied veraangenamen, klussen en verbouwen, een mooie woonkamer, kortom alles wat er aan bijdraagt dat jij je prettiger voel in je eigen huis.  Volg ons en bezoek ons blog met regelmaat.